Οι περισπασμοί

Οι περισπασμοί
Τελευταία επεξεργασία: 19 Ιουν 2018

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο κάποιοι μικροί υπολογιστές-γραφομηχανές σχεδιασμένοι ειδικά και μόνο για συγγραφείς. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα βασικά χαρακτηριστικά των εν λόγω υπολογιστών είναι τα εξής: είναι φορητοί, έχουν μικρό βάρος, διαθέτουν ωραίο, βολικό πληκτρολόγιο και μία εξαιρετικά μικρή οθόνη, παράγουν ήχους κλασικής γραφομηχανής για τους νοσταλγούς του παλαιού καιρού, έχουν θύρα USB για να παίρνεις τα κείμενά σου, συνδέονται στο Cloud για να τα αποθηκεύεις online και… δεν συνδέονται πουθενά αλλού! Αυτά είναι τα… κακά νέα. Με αυτούς τους υπολογιστές, λοιπόν, αποκλείεται η σύνδεσή σου στο ίντερνετ. Δηλαδή, δεν κάνουν αυτό που μπορεί να κάνει ακόμη και το πιο φτηνό smartphone. Και είναι και ακριβοί. Γιατί; Είναι απλό, λένε οι κατασκευαστές: για να έχεις, όσο γράφεις, το μυαλό σου στη δουλειά σου και μόνο, στο γράψιμο, στο βιβλίο σου — για να μην μπορείς να «πεταχτείς» λιγάκι μέχρι το Facebook, ή το Twitter, ή το Instagram, ή ακόμη και το Google. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα μηχανήματα αυτά δεν διαφημίζονται σαν έξυπνες ηλεκτρονικές γραφομηχανές, αυτό που πράγματι είναι δηλαδή, αλλά σαν «distraction free» υπολογιστές αποκλειστικά για συγγραφείς.

 

Πράγματι, ένα από τα νέα προβλήματα ενός συγγραφέα (καθώς τα παλιά παρέμειναν ως είχαν!) είναι ακριβώς αυτό: η ευκολότερη από ποτέ απόσπαση της προσοχής του από το έργο του από εξωγενείς παράγοντες. Οι λογής περισπασμοί. Κυρίως, δε, οι περισπασμοί του διαδικτύου. Το άγχος, με άλλα λόγια, να μη «χάσουμε» κάτι από αυτά που «συζητά όλος ο κόσμος». Το άγχος να προσθέσουμε και εμείς ένα ακόμη σχόλιο στα τόσα που γράφονται καθημερινά για τα ποικίλα θέματα της επικαιρότητας, τα πολιτικά, τα οικονομικά, τα οικονομικά κ.ο.κ.

 

Το ίντερνετ —και αυτό βεβαίως αφορά και εμάς εδώ στο Bookoo— είναι ένα θαυμαστό πολυεργαλείο: είναι ο τροχός της σύγχρονης εποχής. Δεν χωρεί αμφισβήτηση αυτό. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα πολύ ελκυστικό πεδίο, περισσότερο ελκυστικό από όσο ίσως θα «έπρεπε», ένα αχανές «λούνα παρκ» θαυμάτων και ειδήσεων (συχνά ψευδο-ειδήσεων…) που μπορεί, και συχνά το κάνει, να καταναλώνει πολύ από τον πολύτιμο και αναντικατάστατο χρόνο μας. Και ο χρόνος που έχει ένας συγγραφέας είναι το σπουδαιότερο, το πιο ακριβό περιουσιακό του στοιχείο. Για αυτό και οφείλει να τον προστατεύει, να τον «κλειδώνει» σε μία ιδιωτική, εσωτερική τράπεζα και να μην αφήνει κανέναν και τίποτε να του τον ροκανίζει. Και σίγουρα όχι το ίντερνετ!

 

Η αγορά μιας γραφομηχανής όπως η παραπάνω θεωρείται από πολλούς εξαιρετικά άστοχη, ή και ανόητη, καθώς είναι, αν μη τι άλλο, ένα πολύ ακριβό αξεσουάρ. Αντιτείνουν ότι, προφανώς, μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου ή να πας όπου θέλεις με το λάπτοπ σου και να δουλέψεις, απλούστατα κάνοντας logout για όσο διάστημα εργάζεσαι. Σωστά! Όμως, ας το παραδεχτούμε: είναι δύσκολο — ή μάλλον, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο κάθε ημέρα που περνάει. Ο χρόνος που καταναλώνουμε online είναι τεράστιος, υπερβολικός και, το ξαναλέμε, αναντικατάστατος. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να αγοράσει χρόνο. Κανείς, και ποτέ. Αλλά όλοι μας ξοδεύουμε, πολύ εύκολα, πάρα πολύ χρόνο…

 

Για αυτό και εμείς, οι άνθρωποι του Bookoo, πάντα συμβουλεύουμε όλους τους συγγραφείς —παλιούς, νέους, ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτοέκδοση: με μια λέξη, σε όλους— να προασπίζουν τον χρόνο που έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν στην καθημερινή δουλειά τους. Να προσπαθούν να τον εξαντλούν ολόκληρο, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να… εξαντλούνται οι ίδιοι. Ο κανόνας είναι απλός, και δεν επιβάλλει την αγορά καμιάς smart γραφομηχανής: όταν γράφουμε, κλείνουμε κάθε πρόσβασή μας στο ίντερνετ, κλείνουμε το τηλέφωνό μας, κλείνουμε τα πάντα. Μένουμε μόνο εμείς και το κείμενό μας. Το βιβλίο μας και η δουλειά μας είναι πράγματα αδιαπραγμάτευτα — είναι ιερά. Όσο γράφουμε, οτιδήποτε άλλο (και το εννοούμε το οτιδήποτε) μπορεί να περιμένει. Κυρίως η επικαιρότητα. Έχουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα για να ασχοληθούμε μαζί της.

 

Πόσο γράφουμε όμως; Πόσος είναι αυτός ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσουμε απερίσπαστοι (distraction free!) στη δουλειά μας; Νά ένα άλλο μεγάλο θέμα. Θα πούμε περισσότερα για αυτό σε άλλο σημείωμά μας, γιατί είναι πράγματι πολύ βασικό — είναι καίριο. Όμως ας πούμε από τώρα ότι πρέπει να γράφει κανείς πάντα με σχέδιο: δηλαδή, με ωράριο. Στα ποστ που αναρτούμε εδώ για τη συγγραφή και την αυτοέκδοση, πάντα τονίζουμε ότι το γράψιμο είναι δουλειά. Το γράψιμο —και να μας συγχωρείτε για την ταυτολογία— είναι η δουλειά του συγγραφέα. Και καμία δουλειά δεν γίνεται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Ούτε με περισπασμούς.

 

Το Bookoo σού προτείνει: Προάσπισε τον χρόνο σου — κάνε logout όσο γράφεις!

Δες την ενότητα του Bookoo σχετικά με την επιμέλεια κειμένων

αυτοέκδοση βιβλίου
αυτοέκδοση bookoo
ΘΕ αυτοέκδοση βιβλίου

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα